Hoeveel fooi geven mensen nu echt? Een complete gids

Het juiste fooibedrag is grotendeels een mysterie. In Duitsland is het gebruikelijk om een fooi van 10% achter te laten, in de VS bedraagt het fooienpercentage zelfs 20% en in Japan wordt je gemeden als je zelfs maar overweegt een cent achter te laten.

Maar waar moeten we goede service dan belonen? En waar kunnen we onszelf de kosten besparen?

Het geven van fooien hoeft geen onbegrijpelijke puzzel te zijn.

Met deze gids proberen we dus een prangende vraag te beantwoorden: hoeveel fooi moet u in verschillende landen en voor verschillende diensten geven?

Een ongeschreven regel: fooien in Duitsland

Weet u nog van de laatste keer dat u geen fooi achterliet in een restaurant?

Nee?

Dit kan simpelweg zijn omdat uit eten gaan en een fooi achterlaten schering en inslag is in het land waar u woont.

Vergelijk het met een ongeschreven regel.

In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd.

In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa. Mensen lieten een fooi achter voor ambachtslieden in de hoop dat de service beter of sneller zou zijn. Het extra geld werd gebruikt om te drinken op de gezondheid van de klant.

Hoewel het belonen van goede service zijn voordelen heeft, heeft de cultuur van fooien in de loop van de tijd een negatieve invloed gehad op de lonen. Naarmate ondernemers zich begonnen te realiseren dat hun medewerkers extra inkomsten opstreken, begonnen ze hun salarissen te verminderen.

Dat levert tot op de dag van vandaag geschillen op.

Tegenwoordig zorgt een clausule in het Duitse arbeidswetboek ervoor dat een werkgever niet langer kan leunen op de fooien die restaurantgasten achterlaten als aanvulling op het salaris van een werknemer.

„Fooien zijn een geldbedrag dat een derde zonder wettelijke verplichting verstrekt, naast de betaling door de werkgever voor diensten.”

Technisch gezien is er dus geen fooi nodig als u ontevreden bent over een bepaalde dienst in Duitsland.

Laten we eens kijken naar bedrijfstakken die losstaan van de horeca en waarin vaak fooien worden gegeven: kappers, pizzabezorgers, taxichauffeurs en huishoudelijke diensten. 

Welke fooi geef je aan de kapper?

Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.

Waarom is dat zo?

Er kan een verband zijn met de relatief lage lonen. Das Orange Portal meldde dat een kappersstagiair in Oost-Duitsland in het eerste jaar van zijn stage slechts € 269 verdient. Het geven van fooien is daarom cruciaal om jonge werknemers te helpen hun lage salaris te compenseren.

Een fooi voor de pizzakoerier

Wat zou een luie Netflix-avond zijn zonder pizza? Laten we eens kijken ...

Een aardige bezorger komt op tijd, belt aan de voordeur en bezorgt uw eten.

Waarom zou u dus geen fooi geven?

Door het bedrag af te ronden of een paar euro extra te geven, geeft u de pizzabezorger een goed gevoel.

Maar zelfs in dit geval is er geen wet die u verplicht om voor de bezorgdienst zelf te betalen. U hoeft zich dus niet verplicht te voelen om een fooi te geven als uw bestelling te laat komt.

Een extraatje voor de taxichauffeur

Net als kappers verdienen taxichauffeurs vaak het absolute minimum. Dat betekent dat fooien van 10% of hoger welkom zijn, maar zeker niet verplicht.

Een bedankje voor de roomservice

Als u op vakantie bent, is de kans groot dat uw kamer dagelijks wordt schoongemaakt. Het is daarom redelijkerwijs te verwachten en gepast om een fooi te geven voordat u uitcheckt als dank voor de uitstekende en vriendelijke service.

Hoe hoog de fooi moet zijn, hangt volgens de Duitse krant Welt af van de duur van het verblijf. Zo betaalt u voor een kort verblijf van slechts één nacht slechts € 5. Dat loopt al snel op als u ergens 14 dagen op vakantie gaat. In dit geval is € 2 per nacht een redelijk compromis.

Het kan altijd duurder: fooien in de VS

We laten Duitsland even voor wat het is en kijken naar de VS. Hoe zit het daar met fooien?

Iedereen die ooit op vakantie naar de Verenigde Staten is geweest, heeft waarschijnlijk weleens deze situatie meegemaakt:

U bezoekt voor het eerst een Amerikaanse bar en geeft de ober het totale bedrag plus 10% fooi. In plaats van het verwachte bedankje, krijgt u een verbaasde blik. Of in sommige gevallen zelfs een opmerking over het fooibedrag: dat moet tussen 15-20% moet liggen.

Dat is nogal een royaal bedrag.

Vaak verdienen medewerkers van een restaurant in de VS echter minder dan het wettelijke minimumloon. Het is dus heel belangrijk om een fatsoenlijke fooi te geven.

De Coperto-toeslag in Italië: een ongebruikelijke fooi

Met hun Coperto (de Italiaanse dekkingstoeslag) hebben de Italianen een servicetoeslag die automatisch wordt berekend over de rekening van een restaurant.

Het wordt daarom nogal ongebruikelijk gevonden om een fooi achter te laten, maar voor een goede service zal een Italiaanse ober altijd graag een blijk van waardering accepteren.

Japan: fooien als belediging

Volgende halte: Japan.

Van alle landen is Japan een van de weinige landen waar de fooicultuur echt een uitzondering is. Dit heeft echter geen invloed op de service: uit beoordelingen blijkt dat goede service heel gewoon is.

Als u als toerist een fooi achterlaat, wordt dit eerder als een belediging beschouwd dan als een blijk van waardering. Deze mening heerst ook in sommige delen van China.

Het is dan ook goed dat u zorgt dat u de cultuur al kent voordat u de tassen pakt en naar deze landen reist: zo voorkomt u ongemakkelijke situaties.

Wanneer kun je belastingvrij fooien geven?

En hoe zit het met de belasting over fooien?

Zo zit dat:

Wanneer een fooi vrijwillig wordt gegeven, is deze belastingvrij.

Als de servicekosten echter op het menu staan, wordt het bedrag eerst aan de uitbater betaald. De fooi is dan belastbaar omdat deze niet vrijwillig werd betaald.

Fooi geven met een pasbetaling - wanneer u geen contant geld bij u hebt

Het is vaak onduidelijk of je wel of niet een fooi kan geven met een pinbetaling.

Natuurlijk kan dat.

Omdat alle restaurants en cafés echter anders omgaan met fooien, is het altijd een goed idee om de ober te vragen wat de beste manier is om een fooi te geven.

Er is ook verschil in de manier waarop de fooi bij medewerkers terechtkomt. De werkgever kan de ontvangen fooien bijvoorbeeld aan het einde van de maand overmaken met het salaris. Dat is hij wettelijk niet verplicht, want de fooi is een bedankje van de klant voor de uitstekende algehele service. De fooi kan ook direct na een pasbetaling aan de medewerker worden gegeven.

Conclusie

Welk bedrag als fooi kan worden gegeven, blijft tot op de dag van vandaag omstreden. Er zijn basisregels die kunnen worden gevolgd om teleurgestelde gezichten te vermijden of zelfs te voorkomen dat iemand wordt beledigd - hetzij in uw eigen land of in het buitenland.

Belangrijke punten om te onthouden als het gaat om fooien:

- Een fooi van 10% is gebruikelijk in de Duitse horeca

- Restaurants in de VS verwachten 20%

- Verwacht in Japan goede service, maar geef geen fooi

- Italië heeft een officiële servicetoeslag die bekend staat als 'coperto'

- Als een fooi vrijwillig wordt gegeven, is deze belastingvrij

Wilt u geen fooien mislopen, maar toch pasbetalingen accepteren? Lees hier meer over onze pinapparaten die fooien ondersteunen.

Nu beginnen